Memòries de la tradició pesquera i gastronòmica de la Costa Brava

LA CUINA DE L’EMPORDANET IMPULSA ‘MEMÒRIES DE LA TRADICIÓ PESQUERA I GASTRONÒMICA DE LA COSTA BRAVA

El col·lectiu gastronòmic ha editat un llibre que, per mitjà d’entrevistes a gent vinculada al món de la pesca durant tota una vida, és un homenatge a diverses generacions de pescadors a la Costa Brava, així com al producte que han capturat i a la cuina marinera.

El llibre es podrà aconseguir als restaurants membres de l’associació i en tres presentacions amb ‘show cooking’, a partir del 4 de setembre.

El col·lectiu gastronòmic La Cuina de l’Empordanet acaba d’editar el llibre ‘Memòries de la tradició pesquera i gastronòmica de la Costa Brava’. Es tracta d’un projecte cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), a través del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava.

L’obra consta de tretze capítols, cada un d’ells dedicat a una població diferent de la Costa Brava on s’hi pesca a nivell professional o s’hi ha pescat històricament, encara que l’activitat ara hi sigui anecdòtica o inexistent. Els nuclis mariners visitats són Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, l’Estartit, sa Riera, Tamariu, Llafranc, Calella de Palafrugell, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Blanes.

A cada una d’aquestes poblacions s’han entrevistat personatges relacionats durant anys amb el món de la pesca. La majoria són pescadors jubilats, tot i que encara n’hi ha algun amb actiu. D’altres són gent que ha viscut la pesca molt de prop a casa seva, però serveixen de testimoni igualment vàlid per descriure una manera de viure que, com diu un dels protagonistes del llibre, “ja no existeix”. Les declaracions de tots ells serveixen per dibuixar un retrat completament subjectiu i humà del passat, el present i el futur del sector. Acaba sent un homenatge a diverses generacions de pescadors, el peix que han pescat i la cuina que han fet possible.

Cada capítol es veu complementat amb una recepta d’un restaurant membre de la Cuina de l’Empordanet, feta a partir d’alguna de les espècies de peix o marisc que els personatges entrevistats destaquen com a especialment rellevants en la història pesquera dels seus pobles. D’aquesta manera comptem amb les creacions dels restaurants Bo.TiC (escamarlans), Saó (bonítol), La Plaça (lluç), Vicus (anxoves), Aquamare (sèpia), Aigua Blava (verat), Es Portal (rascassa), Terrassa Terramar (cabra de mar), Casamar (llagosta), La Cala Taverna (gamba vermella), Godard (castanyola), Aradi (sonsos) i Tinars (sardines).

A més, de tots els capítols se n’han extret petites càpsules de contingut visibles a les xarxes del col·lectiu: Instagram, Facebook i X.

El llibre, del que se n’han imprès 1.000 còpies, es podrà obtenir a partir del 4 de setembre de dues maneres. Per una banda, demanant un plat de la carta de qualsevol dels restaurants del col·lectiu que estigui fet a base d’alguna de les espècies pesqueres triades pel projecte. Per l’altra, assistint a alguna de les presentacions amb ‘show cooking’ inclòs que s’han programat. Tindran lloc el 4 de setembre a l’Aula Gastronòmica de l’Empordà (Vall-llobrega), el 5 de setembre a l’Espai del Peix (Palamós), i el 6 de setembre a la Maram (l’Escala). Properament s’explicarà com inscriure-s’hi a través de les xarxes socials de la Cuina de l’Empordanet.

ENTREVISTA A TV COSTA BRAVA: MIRA-LA AQUÍ