EL TERRITORI

L'EMPORDANET

viure i gaudir l'empordà

L’Empordanet és un territori divers tocat pel Garbí i la Tramuntana. El limiten el Montgrí al nord, les Gavarres a ponent, les muntanyes de Begur al mar, i les Cadiretes al sud de la comarca.

A l’interior els turons abracen petites i grans poblacions. A les planes agrícoles trobem camps de civada i d’ordi, d’userda, de gira-sols o d’arròs; plantacions de pomeres i presseguers, oliveres centenàries; vinyes velles i noves, hortes de totes les mides i masos amb vaques, galliners, ànecs i oques, conills, porcs i, en alguns casos, ramats de xais i de cabres.

Petits pobles guarden l’encant del passat: Pals, Palau-sator, Peratallada, Monells… A tocar de mar, les poblacions han crescut les darreres dècades amb el turisme: l’Estartit, Calella de Palafrugell, Llafranc, Sant Antoni, Platja d’Aro… D’altres que ja eren grans com Palamós o Sant Feliu de Guíxols també han canviat. Passa el mateix amb Palafrugell, Torroella de Montgrí o Calonge. No oblidem els petits nuclis marítims: Sa Riera, Sa Tuna, Tamariu, S’Alguer…

És l’Empordà!

CUINA I GASTRONOMIA

ELS PRODUCTES

La cuina i la gastronomia d’aquest país són el resultat de la influència rebuda per les diferents cultures que l’han trepitjat i viscut. En surt una cuina tradicional de gran personalitat amb dues salses com a base: la picada i el sofregit. Una cuina marítima complementada amb zones d’horta, secà, bosc i aiguamolls.

Compta amb peixos de palangre i de roca, mariscs, verdures i fruites, llegums, aviram, porc, embotit, caça i carns de les masies. Constitueixen la base dels plats, acompanyats d’olis d’oliva i vins de l’Empordà. La barreja amb seny i sentit de carns i peixos dona els plats més emblemàtics, els “mar i muntanya”, juntament amb suquets, arrossos i “platillos” de carn.

Les darrers dècades s’ha creat un ample sector de restauració que ha impactat en l’oferta gastronòmica amb restaurants d’alta gamma. Es fonamenten en l’ús prioritari dels productes del mar i la terra tractats per cuiners professionals, compromesos i creatius. Avui som una de les cuines més preuades del món. Us convidem a tastar-la i gaudir-la.

JOSEP PLALA SUBSTÀNCIA · DINS EL MEU PAÍS
Read More
'El pensament ens porta a creure, doncs, que la cuina millor és sempre la local'
MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁN
Read More
'L’Empordà, tot sencer, fa olor de fogons temptadors en els quals es couen innocents propostes de felicitat. L’Empordà és un horitzó de turons molt suaus i de pobles propers, un paisatge humà, com diria Josep Pla, en què a més les xemeneies fumegen amb olor de sofregit ben fet, de picada suficient... El viatger del paladar no s’equivoca gairebé mai a l’Empordà...'
JOSEP PLAEL QUE HEM MENJAT
Read More
'A primera vista no hi ha res més arriscat que posar en una mateixa cassola un pollastre i un crustaci, d’una inconfusible –tots dos– personalitat. Quant s’explica aquest plat a un foraster –i no diguem a un estranger– el primer que es pot veure és que es posen les mans al cap.'
ROSA REGÀS
Read More
'La cuina marca la identitat dels pobles. S’arrela en la terra i elabora la tradició i el gust dels que l’habiten'

C/ Del Turisme 1, 17253 Vall-llobrega (Girona)

© Cuina de l’Empordanet. All rights reserved.