El col·lectiu de la Cuina de l'Empordanet presenta l'esperat llibre dels seus 25 anys d'història

Notícies > El col·lectiu de la Cuina de l'Empordanet presenta l'esperat llibre dels seus 25 anys d'història

El col·lectiu de la Cuina de l'Empordanet presenta l'esperat llibre dels seus 25 anys d'història

Vall-llobrega, 29 de juny del 2020.- El Far Hotel de Sant Sebastià va acollir ahir al migdia la presentació del llibre commemoratiu dels 25 anys de La Cuina de l’Empordanet. Després de mesos de feina i també d’espera -la presentació es va ajornar per la pandèmia- el llibre ja és una realitat i de ben segur que tindrà una gran acollida.

La jornada va arrencar amb la visita dels xefs membres del col·lectiu al mercat de Palafrugell, lloc en el qual van poder interactuar amb els mercaders. Tot seguit, els representants de La Cuina de l’Empordanet van desplaçar-se fins a l’Hotel El Far de Llafranc per assistir a l’acte de presentació del llibre.

El primer en parlar va ser el gerent del Grup Costa Brava i un dels autors de la publicació, Martí Sabrià, que va aprofitar l’ocasió per parlar de l’origen de La Cuina de l’Empordanet; per avançar i aprofundir alguns continguts del llibre; i també per “agrair la tasca de tots els que ho han fet possible”. En termes similars es va expressar la responsable d’Edicions Vitel·la, Gemma Garcia, que durant la seva intervenció es va mostrar “molt orgullosa” d’haver pogut participar en l’edició d’una publicació d’aquestes característiques. 

A l’acte també va intervenir l’escriptor Miquel Martín, autor d’un dels capítols del llibre. L’escriptor va reconèixer que a l’hora de parlar sobre l’Empordà sentia cert respecte, ja que prèviament ja n’havien parlat figures de la talla de Josep Pla i Víctor Català. Ja a la part final de l’acte, el president de La Cuina de l’Empordanet, Vicenç Fajardo, va voler destacar el treball en equip i l’orgull de formar part d’un col·lectiu que representa la marca ‘Empordà’ arreu.

L’encarregat de concloure el torn d’intervencions va ser l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, que citant a Pla, va recordar el valor “dels productes pocs viatjats” i de la importància de tenir uns artistes -fent referència als membres de La Cuina de l’Empordanet- que els sàpiguen interpretar i donar un valor afegit.

 

El llibre
Per tal de commemorar l’aniversari de la constitució formal del col·lectiu, es va decidir recollir, en un llibre de format gran i òptim per a regalar, la cultura gastronòmica d’aquest petit i magnífic indret de l’Empordà.

Les prop de 300 pàgines del llibre, editades per Edicions Vitel·la i acompanyades d’unes fotografies espectaculars -la majoria fetes pel fotògraf Lluís Català- són el testimoni físic d’un llegat que arrenca a la dècada dels 70 i que s’estén fins als nostres dies.

Els reconeguts Joan Roca i Ferran Adrià s’encarreguen del pròleg i l’epíleg del llibre; Salvador Garcia Arbós recorda els ‘Cinc Magnífics’ (Jaume Font, Carles Camós, Jordi Budó, Lluís Cruañas, Eduard Gascons i Josep Font); Xavier Pla redescobreix la figura de l’escriptor Josep Pla i la seva relació amb l’Empordanet; Pep Palau fa un repàs dels productes que formen part de la gastronomia empordanesa; Miquel Martín elogia el paisatge i la gent de l’Empordà; i Josep Maria Fonalleras parla del fet que la cuina empordanesa hagi mantingut la seva essència malgrat l’arribada del turisme. 

El llibre dels 25 anys de La Cuina de l’Empordanet també inclou reflexions del passat, present i futur a càrrec de Martí Sabrià, una descripció acurada dels cuiners del col·lectiu i un parell de receptes dels establiments que en formen part.

 

Un quart de segle de vida
La Cuina de l’Empordanet és un col·lectiu gastronòmic que aplega a un ample grup de professionals de la cuina i de la restauració, que porta molts anys treballant en la difusió de la cuina del Baix Empordà.

Fou l’any 1995 quan el grup de restauradors que organitzava, des del 1983, les mostres gastronòmiques de La Cuina de l’Empordanet va decidir convertir-se en una associació sense ànim de lucre, per treballar des d’aleshores en la millora i la difusió de la cuina d’aquest petit rodal, cada dia i a tota hora, individual i col·lectivament.

Perfils i edats diferents, capaços d’intercanviar coneixement i criteris, de complementar propostes i de fer pinya per enlairar la qualitat i el prestigi d’una cuina ancestral i que ells s’han encarregat de preservar, però també de posar al dia i d’innovar quan ha convingut i quan la demanda del públic nostrat o forà així ho ha reclamat.

Formen part de la història gastronòmica d’un país que ha assolit l’excel·lència gastronòmica i ha esdevingut un referent mundial; no només per ser el primer col·lectiu que va creure en la identitat de la cuina del territori, sinó per la seva millora constant.

Alguns potser diran que en aquesta terra fer bona cuina és fàcil, perquè segurament tenim el millor rebost, però sense el seny i la rauxa, l’ofici i el compromís d’aquests professionals, res hauria estat com és ara.

Entrades recents

18 Septiembre 2019
La Cuina de l'Empordanet se suma al projecte 'Parant taula'

21 Junio 2019
La Cuina de l'Empordanet col·labora en el llibre 'Història de la cuina catalana i occitana' de Vicent Marqués

04 Junio 2019
La 7a edició de 'Sopars Maridats' supera el miler d'assistents

03 Junio 2019
La 20a edició del 'Cuina i Golf' aplega prop de 250 persones, entre cuiners, esportistes, actors, periodistes i personalitats del sector turístic i empresarial

05 Noviembre 2018
Més de mig miler de menús servits durant la campanya gastronòmica ‘Tocats pels bolets'

24 Octubre 2018
Tres restaurants del col·lectiu ‘La Cuina de l'Empordanet', finalistes dels premis CARTAVÍ 2018

24 Septiembre 2018
De l'1 al 31 d'octubre arriba la campanya gastronòmica ‘Tocats pels bolets'

20 Septiembre 2018
Es presenta la nova guia del col·lectiu La Cuina de l'Empordanet

14 Junio 2018
Més de 200 persones en la 19a edició del Torneig Cuina i Golf

02 Marzo 2018
'Sopars empordanesos a 4 mans': olors y gustos a les millors taules de Barcelona

01 Marzo 2018
Arranca la 6a edició de la campanya gastronòmica ‘Sopars Maridats'

04 Octubre 2017
Cuina de tardor i bombolles

29 Junio 2017
250 persones a la 18a edició del Cuina i Golf

13 Junio 2017
El binomi cuina i vi es consolida

14 Febrero 2017
Engega la 5a edició de la campanya gastronòmica Sopars Maridats

02 Noviembre 2016
Bona acollida de la campanya gastronòmica "Tocats per les bombolles! "

28 Septiembre 2016
Presentació noves accions de promoció tardor 2016

13 Junio 2016
Clou la 4a edició de la campanya gastronòmica "Sopars Maridats" amb prop d'un miler d'assistents

06 Junio 2016
Gran èxit de participació a la 17a edició del Cuina i Golf